Jag är trött på att Microsoft Windows regelbundet pajar

Jag är trött på att Microsoft Windows regelbundet pajar

Jag är så innerligt trött på alla systemcrasher med Microsoft Windows. Så där en gång var 18:e månad så drabbas jag av att Microsoft Windows ballar ur helt. Då står jag där med en burk som jag i bästa fall har tagit backup på, men som jag framför allt måste börja om på nytt med. Det är alltså dags för samma gamla visa med att installera om sk*ten. Jag är TRÖTT PÅ DET!!!

Sedan en tid tillbaka så har jag gjort något nytt. Jag har kört Ubuntu Desktop Linux på min laptop, ovanpå det har jag sedan kört VirtualBox. VirtualBox är en s.k. virtualiseringsmjukvara som s.a.s ger sig tillkänna som en hårdvara. Ovanpå VirtualBox kan man sen skapa diskar till nya virtuella maskiner som man vill köra i sin fysiska dator. I mitt fall har jag valt att köpa en ganska stor disk till min laptop så att jag får plats med alla virtuella maskiner. Jag har en instans av Ubuntu 10.04 Desktop, ett par st WindowsXP-instanser, två st Windows2003Server-instanser och sen har jag gjort basinstallationer av alla dessa så om något skulle hända, eller om jag skulle vilja smälla upp en ny maskin med en annan konfiguration snabbt som bara den, så clonar jag min template och installerar sen den mjukvara som jag behöver.

Det bästa av allt är att det är så himla lätt att flytta runt sina virtuella datorer på olika fysiska datorer. Jag har min SEO-burk, dvs den burk i vilken jag har en rad olika verktyg som jag har köpt för min online marketing, på jobbet. Där jobbar jag med den. När jag kommer hem och vill jobba så har jag samma burk hemma med, dock inte filerna som jag har skapat i dessa program på tex jobbet. Det sistnämnda tar jag itu med nu (se nedan).

Flytta runt eller ta backup alltså. Vill jag ta en backup av en hel maskin så gör jag det genom att FTP:a den virtuella maskinen till någon annan fysisk burk där den kan ligga och vänta på att eventuellt bli tillbakakopierad i händelse av att Windows ballar ur igen (för det gör den ju, det är inte frågan om om utan om när).

För två veckor sedan var det dags igen. En av mina datorer, den som är stationär, crashade. Nu tänkte jag att denna gång ska jag göra om och göra rätt. Samtidigt inser jag att jag vill ha en lagringslösning dels för hemmet, men också för de filer som jag skapar på tex jobbet så att jag kan dela dessa filer varhelst jag är.

När vi byggde vårt hus för några år sedan så lät vi satta in ett CAT6-nät i huset, väggarna är närmast perforerade med infrastruktur, i form av nätverk, separata medianätverk, redundanta nät dragna mellan punkterna där switcharna sitter osv. Innan körde jag servrar hemma, men sedan ett par år tillbaka är det ingen vits med det eftersom jag har betydligt större hostingbehov, varför jag hyr hostingkapacitet i USA och Tyskland, MEN… De där är inte så bra för att köra en lagringslösning på. I hemmet har jag kört FreeNAS och det har funkat kanonbra för lite kopiering av viktiga filer inom huset, nu ska jag dock göra om och göra rätt där också.

Alltså:

* Arbetsdator + server: Nu har jag köpt två nya burkar som för teknikgeeken respektive består av en AMD A3850 APU (=inkl grafikkort på CPU-chippet), 16GB primärminne, ett Asus A75Pro FM1 moderkort och en h-vetes massa disk. En sak bli lagringsserver och den andra blir min arbetsstation.

* Lätt tillgänglig surfdator: Acer Aspire One N270 som jag köpte på Tradera häromdagen (1026 kr, rena klippet), den blir surfdator när man ligger i soffan framför TV:n istället för de laptops som hittills har orsakat mig tennisarm i min vänstra armbåge efter allt statiskt krampaktigt hållande i schabraket). MiniPC:n är dessutom enkel att ta med sig.

* Byte av nätverksleverantör. Jag byter från Bredbandsbolaget till Universal Telecom. Universal erbjuder högre hastighet (ADSL2+) till nästan halva priset, dessutom får man för den ringa engångspengen en högre utgående hastighet så jag borde landa på c:a 28 MBit/s ner och 3 MBit/s ut. I praktiken blir det dock mindre eftersom mig veterligen så mäter telecom-bolagen hastigheten med UDP, medan det man använder när man tex surfar är TCP vilket kräver mer.

Samtidigt ska jag sälja av fyra st laptops som man inte kan köra VirtualBox på.

Va? Ja, det är riktigt. I ett enda fall har jag gjort avkall på VirtualBox och det är för den lättillgängliga surfdatorn Acer Aspire One som bara är enkärnig och därför inte lämpar sig för VirtualBox (du bör ha minst två kärnor för att köra VirtualBox).

Så en av de nyinköpta burkarna som jag just nu skruvar ihop ska gå som server. Den ska vara på alltid. Diskarna är såna som varvar när när man inte använder dem så hållbarheten kommer att öka, men accesstiderna precis i början när man ska börja skriva mot diskarna är förmodligen något längre, det gör inget. Denna server ska vara fullspäckad med disk så att jag kan ta backup på mina VirtualBox-maskiner och filer i VB-maskinerna som jag vill ha lätttillgängliga. Servern i sig kommer också att köra VirtualBox-burkar så jag kommer väl ha möjlighet att leka lite med några hostar samtidigt.

Dock kommer jag att köra Windows 7 på såväl server som arbetsstation, men jag kommer inte att lägga något av värde i dessa värdsystem, utan köra allt under VirtualBox.

Servern ska köra Tonido för delning av dokument mellan olika ställen där jag är samt med inbjuda ”friends”. Tonido är som DropBox, men MYCKET bättre och mer omfattande och eftersom jag hostar det själv så finns det ingen övre gräns på datamängder.

Dessutom blir enda vägen in via en SSH-server så att all ingående trafik måste tunnlas, det blir skitbra även om man tappar lite prestanda på det.

Servern kommer att köra RAID1, dvs speglade diskar, så om en pajar så har jag alltid en backup, kör man sen S.M.A.R.T. också så blir man i bästa fall underrättad om att en disk är på väg att paja innan den gör det. Visst det skulle vara bättre med RAID5, men jag är inte gjord av pengar. Dessutom stödjer inte mitt moderkort det.

Allt ska såklart integreras snyggt i hemmets CAT6-nät och lätt tillgängligt till en av kopplingspunkterna där den kommer att göra TVn med streamad video och musik.

Det känns som att jag äntligen är på väg att lösa dessa h-vetes crashproblem. Nu kan Windows fortsätta att crasha, när det händer så lägger jag bara tillbaka en hel virtuell maskin och kör igen. Återställelsetiden blir max 10 minuter.

Pust!

Page 1 of 3 | Next page